SEO optimalizálás – mit kell tudnod a keresőoptimalizálásról

SEO optimalizálás – mit kell tudnod a keresőoptimalizálásról

Ha weboldalad van, akkor biztosan tudod, hogy az online jelenlét elengedhetetlen ahhoz, hogy a céged sikeres legyen. A keresőoptimalizálás vagy SEO optimalizálás egy olyan folyamat, amelynek során optimalizáljuk a weboldalt azért, hogy a Google és más keresőmotorok rangsorolják azt. Az optimalizálás általában kulcsszavak használatát és technikai elemek javítását jelenti a weboldalon, ami segít javítani az oldal láthatóságát és növelni a látogatók számát. Ha azt szeretnéd, hogy weboldalad hatékonyan működjön, akkor a SEO optimalizálás kulcsfontosságú.

A SEO optimalizálás előnyei

A SEO optimalizálásnak számos előnye van. Az egyik legfontosabb előnye, hogy javítja az oldal láthatóságát a Google és más keresőmotorok rangsorolásaiban. Az optimalizálás segít abban, hogy a weboldalad megjelenjen az első oldalon, amikor az emberek olyan kulcsszavakat keresnek, amelyek kapcsolódnak az oldaladhoz. Az optimalizálás továbbá segít abban, hogy a weboldalad jobb minőségű legyen, ami javítja a felhasználói élményt és növeli a látogatók számát. Az optimalizálás végső célja az, hogy a weboldalad hatékonyabbá váljon, ami javítja az üzleti eredményeket.

SEO optimalizálás – hogyan működik

A SEO optimalizálás általában három fő területre osztható: kulcsszavak kutatása, on-page optimalizálás és off-page optimalizálás.

 1. Kulcsszavak kutatása: A kulcsszavak kutatása az optimalizálás első lépése. Ez azt jelenti, hogy meg kell határozni azokat a kulcsszavakat, amelyek a legjobban jellemzik az oldalad tartalmát. Ezek a kulcsszavak azok, amelyeket az emberek a leggyakrabban használnak, amikor keresnek az interneten olyan termékeket vagy szolgáltatásokat, amelyeket a te céged is kínál.
 2. On-page optimalizálás: Az on-page optimalizálás magában foglalja a weboldalad tartalmának javítását és a kulcsszavak helyes használatát. Fontos, hogy a kulcsszavakat természetesen illeszd be a weboldalad tartalmába, és ne próbáld túlzottan használni őket.
 3. Off-page optimalizálás: Az off-page optimalizálás azon elemek javítását jelenti, amelyek a weboldalad kívülről érkező linkein alapulnak. Ez az optimalizálás a weboldalad hivatkozásait és azok minőségét javítja, ami segít a rangsorolás javításában. Az off-page optimalizálás egyik fontos eleme a linképítés, amelynek során más weboldalak hivatkozásai vezetnek a te weboldaladra. Ezek a linkek nagyon fontosak a Google rangsorolásában, és nagyon hatékonyak lehetnek a látogatók számának növelésében.

SEO optimalizálás – a kulcsszavak szerepe

A kulcsszavak nagyon fontosak a SEO optimalizálásban. Ezek a kulcsszavak jelzik a Google-nek, hogy miről szól az oldalad, és milyen keresési szavakra kell rangsorolni azt. A kulcsszavak használata nem csak a weboldalad tartalmában fontos, hanem az off-page optimalizálás során is. Azonban fontos, hogy a kulcsszavakat természetesen illeszd be a weboldalad tartalmába, és ne használd őket túlzottan. Az over-optimizálás az, amikor a kulcsszavak használata túlzásba viszed, és ez negatív hatással lehet az oldalad rangsorolására.

SEO optimalizálás – a Google algoritmusai

A Google rendszeresen frissíti az algoritmusát, amely a rangsorolást határozza meg. Az algoritmus frissítések célja az, hogy jobban megértsék az emberek keresési szokásait, és pontosabb találatokat nyújtsanak. Az algoritmus frissítések azonban jelentős hatással lehetnek a weboldalad rangsorolására. Fontos, hogy követni tudd ezeket a változásokat, és igyekezz az algoritmusnak megfelelően optimalizálni az oldalad tartalmát.

SEO optimalizálás – mennyibe kerül?

A SEO optimalizálás költsége nagymértékben változhat. Az árak általában az optimalizálás méretétől, a kulcsszavak nehézségi szintjétől és a konkurencia mértékétől függenek. Az árakat a cégek általában óradíjban vagy projekt alapján számolják. Az óradíjak általában 10 000 és 50 000 Ft között mozognak, míg a projekt alapú árak általában 50 000 és 500 000 Ft között változnak.

SEO ellenőrzés – Hogyan javíthatod weboldalad keresőoptimalizálását?

SEO ellenőrzés a weboldalad keresőoptimalizálásának értékelése, amely segít a keresőmotorokban való jobb rangsorolásban és a látogatók számának növelésében. Az SEO ellenőrzés fontos, mert az interneten való jelenléted ma már elengedhetetlen a sikeres vállalkozás számára. A Google által végzett kutatások szerint a fogyasztók 97%-a keresi a vállalkozásokat az interneten, mielőtt döntést hozna vásárlás vagy szolgáltatás igénybevétele mellett. Azt is figyelembe kell venni, hogy a felhasználók több mint 70%-a az első oldalon található találatok között keres.

Ha azt szeretnéd, hogy a weboldalad az első oldalon jelenjen meg a keresőmotorokban, és növelni szeretnéd az online jelenlétedet, akkor az SEO ellenőrzés elvégzése az első lépés. Az alábbiakban bemutatjuk a SEO ellenőrzés lépéseit és azt, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésedre az optimalizációhoz.

Hogyan végezzünk el egy SEO ellenőrzést?

 1. Ellenőrizd a weboldal sebességét és optimalizációját

Az oldalbetöltési sebesség egyre fontosabb tényező az SEO-ban, mivel a felhasználók azonnali eredményeket várnak. Az oldalbetöltési sebességet több tényező befolyásolja, például a weboldal mérete, a képek optimális méretezése, a használt pluginek és a szerver sebessége. Az oldalbetöltési sebesség ellenőrzésére használhatod a Google PageSpeedInsights eszközét.

 1. Ellenőrizd a weboldal mobilbarát kialakítását

Minden weboldalnak mobilbarát kialakításúnak kell lennie, mivel a felhasználók több mint fele mobiltelefonokon böngészik az internetet. A mobilbarát weboldal kialakításának részei a reszponzív dizájn, a könnyen kezelhető menük, a gyors betöltés és az érintőképernyőn való könnyű navigáció. Az oldal mobilbarát kialakításának ellenőrzésére használhatod a Google Mobilbarát teszt eszközét.

 1. Ellenőrizd a kulcsszavak használatát:
  Az oldalon használt kulcsszavak fontos szerepet játszanak az oldal rangsorolásában a keresőmotorokban. Ellenőrizd, hogy az oldal tartalma releváns-e a kiválasztott kulcsszavakkal. Az ideális kulcsszó-sűrűség 1-3%, ami azt jelenti, hogy a kulcsszavakat megfelelően és természetesen használod az oldaladon. Használj kulcsszó analitikai eszközöket, mint a Google Kulcsszótervező vagy a Keywordtool.io, hogy megtaláld a legmegfelelőbb kulcsszavakat.
 2. Ellenőrizd az oldal meta adatokat

Az oldal meta adatok, beleértve a cím, leírás és kulcsszavak tagokat, nagyon fontosak az oldal rangsorolásában. Az oldal meta adatok feladata, hogy összefoglalják az oldal tartalmát a keresőmotorok és a felhasználók számára. Az oldal meta adatokat manuálisan vagy automatikus módon is módosíthatod. Használd az Yoast SEO vagy a All in One SEO Pack bővítményeket, hogy könnyedén szerkeszthesd az oldal meta adatokat.

 1. Ellenőrizd az oldal tartalmát és struktúráját

Az oldal tartalmának és struktúrájának megfelelően kell elhelyezkednie, hogy megkönnyítse a felhasználók számára a navigációt. Az oldal tartalmának frissnek, relevánsnak és érthetőnek kell lennie. Az oldalak struktúrája keresőbarát és könnyen navigálhatónak kell lennie. A tartalom és struktúra ellenőrzésére használhatsz olyan eszközöket, mint a ScreamingFrog SEO Spider vagy az Xenu’s Link Sleuth.

 1. Ellenőrizd a weboldal biztonságát

Az oldal biztonsága fontos tényező az SEO-ban, mivel a keresőmotorok különösen érzékenyek a biztonsági problémákra. Az oldal biztonságának ellenőrzése magában foglalja az SSL tanúsítvány használatát, a spam linkek eltávolítását, a malware ellenőrzést és a sérülékeny részek javítását. Az oldal biztonsági ellenőrzésére használhatod a Sucuri vagy a Wordfence bővítményeket.