Munkavállalás Magyarországon

Munkavállalás Magyarországon

Az Európai Unióról szóló szerződés biztosítja az Európai uniós állampolgárok számára a tagállamok bármelyikében a szabad munkavállaláshoz való jogot. Az Európai uniós állampolgár foglalkoztatásához nem kell engedély csak legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján kell bejelenteni.

Ilyen egyszerű lenne? Bizony nem.

Azoknak a vállalatoknakis, akik már régóta foglalkoztatnak külföldi munkavállalókat, gyakran meggyűlik a bajuk a különböző formanyomtatványok, például az európai biztosítási kártya(kék kártya), vagy a TB kártya ügyintézése közben az igényléséhez szükséges iratok hiánytalan beszerzésére és a hivataloknak is megfelelő módon való kitöltésével és leadásával.

A bejelentést követően a munkaviszony létesítéséhez feltétlenül szükség van a külföldi munkavállaló részére Tb kártya és adókártya igénylésére. A TB kártya ügyintézése az egyik legfontosabb lépés a munkavállaló biztonsága érdekében, persze a európai biztosítási kártyával egyetemben. Az adókártya megléte a foglalkoztató számára elengedhetetlen.

Amennyiben a foglalkoztató 90 napnál hosszabb ideig szeretné foglalkoztatni a külföldi munkavállalót, akkor már a Bevándorlási Hivatallal  is fel kell venni a kapcsolatot a munkavállaló bejelentsére.