A volt párom mentett meg attól, hogy örökre elveszítsem önmagam

A volt párom mentett meg attól, hogy örökre elveszítsem önmagam

Egyiptomban letérdeltem a piramisok előtt, és feltettem a barátnőmnek a nagy kérdést. A kezemben egy hatalmas gyémántgyűrűvel lettem elutasítva, mondván ő rég kiszeretett belőlem, és nem is volt hűséges hozzám. Iszonyatosan megtörtem akkor, de annyira, hogy mély depresszióba estem. Az egyetlen megoldást az alkohol jelentette számomra, amely szép lassan függőséggé alakult át. Napról napra éltem borosüvegek, sörösdobozok társaságában. Senkinek nem vettem fel a telefont, a munkahelyemről is kirúgtak egy idő után. Nem tudtam felkelni arról a bizonyos padlóról. Az alkoholizmus végstádiuma felé közelítettem, amikor a volt barátnőm határozottan beállított hozzám.

Ő vitt el a Családi Felépülési Központhoz, ahol az alkoholizmust saját 28 napos programmal kezelik. Egy kipróbált, több mint hét évtizede használt, működő Minnesota-modell alapú, felépülés-központú rehabilitációt kínálnak, amelynek köszönhetően az itt kezeltek több mint 75%-a el tudja érni a felépülést, az élethosszig tartó szermentességre, és az ezzel járó békés, derűs életre tehetnek szert az ebben résztvevők.

A Minnesota-modell 1949 óta eredményesen működik a világban. Tőlünk távol, az Egyesült Államok rehabilitációs intézményeinek 4/5-e ma már ezekre az alapelvekre épülnek fel. Saját felépülési élménnyel rendelkező szakemberektől megértésre, szeretetre, elfogadásra és kemény őszinteségre lehet számítani. A felépülési központ stábja több mint fél évszázados felépülési tapasztalatának köszönhetően, valódi, praktikus és működő módszerek kerülnek bemutatásra, amelyet a program során be is lehet gyakorolni. A szervezők elkötelezetten hisznek a változásban: hisznek abban, hogy sikerülhet, és saját tapasztalatukkal nyújtunk reményt, valódi lelki segítséget és nem mellesleg erőt az elinduláshoz az alkoholizmus végstádiumában szenvedőknek is. Ráadásul a közös munka nem ér véget a négy hét után. A programot követően ingyenes, két évre vállalt utógondozás veszi kezdetét, hogy az itt elért eredmények tartósak maradjanak a program után is.

Mitől eredményes ez a módszer? Például a felállított keretrendszer, a meghatározott szabályok (előírt napirend) segítenek megszűntetni a függő egyik legnagyobb problémáját, ami nem más, mint az azonnali vágyteljesüléssel szembeni kiszolgáltatottság.