Miért fontos megismerni a bőrrák fajtáit?

Általános

Az aktív és a mozgásban gazdag életnek számtalan előnye van, viszont olykor keletkezhetnek sérülések is. Például az izomfájdalom a lábban tipikusan mozgás révén keletkező probléma, amit sok ok kiválthat. Elsőként talán a zúzódás juthat eszünkbe, de hasonló tüneteket válthat ki az izomhúzódás vagy az izomrostok sérülése, a bokaficam vagy a rándulások. Ilyen helyzetbe bármikor kerülhetünk, amikor kemény fizikai munkát végzünk vagy hirtelen mozdulatot teszünk.

A sportolók is gyakran tapasztalják, főleg ha nem melegítenek be megfelelően. Amikor jelentkezik az izomfájdalom a lábban, akkor elsősorban pihentetni kell az érintett testrészt vagy végtagot, illetve megfelelő hatóanyagokkal enyhíteni a tüneteket. Az is lehet, hogy éppen kirándulás közben sérül meg a bokánk, akkor minél hamarabb hűtsük, aztán kössük be. Ha gyakran sportolunk, akkor soha nem feledkezzünk meg a bemelegítésről, mert a hideg izmok hamarabb sérülnek, esetleg használhatunk bemelegítő krémeket mozgás előtt.

Amint látjuk, sokat tehetünk, ha jelentkezik az izomfájdalom a lábban. Azonban észlelhetünk olyan elváltozásokat, amelyek nem járnak fájdalommal, de sokkal súlyosabb. A bőrrák fajtái valóban veszélyesek lehetnek, ezért célszerű megismerni őket és ideális esetben megelőzni. Köztudott, hogyha nem kerüljük eléggé az erős napsugárzást, illetve nem használunk napolajakat vagy naptejeket, akkor fokozottan kitesszük magunkat a bőrrák kockázatának. Ilyenkor elsőként az anyajegyekre koncentráljunk és figyeljük az elváltozásokat.

Azonban fontos tudni, hogy a bőrrák fajtái nem merülnek ki az ismert melanomában. A bőrrák fajtái közé tartozik még az aktinikus keratosis, ami a napfénynek kitett területeken alakul ki, például a nyakon és a fejbőrön. Szintén nagyon gyakori a bazálsejtes bőrrák, ami sebészeti úton sikeresen eltávolítható, ám idővel újra megjelenhet. Amennyiben bármikor észlelünk valamilyen elváltozást a bőr felszínén vagy az anyajegyekkel kapcsolatban, akkor minél gyorsabban forduljunk szakorvoshoz!