Mexikó egyik nemzeti itala

Általános

Ha Mexikó és szeszes ital, akkor csakis a tequila juthat az eszünkbe, mely egy igencsak tüzes, magas alkoholtartalmú itóka. Leginkább a 40%-os tequilát töltenek az üvegekbe, de az sem ritka, hogy az üzletek polcain 50% körüli alkohol tartalmú tequilával találkozunk. Azon nem csodálkozunk, ha egy italt annak a városnak a nevére keresztelnek, ahol először készítették, majd pedig onnan világhódító útra indult. Ez történt a tequila esetében is, mely a Jalisco állambeli Tequila városban született. Ezt az ütős, alkoholos italt, a tévhitekkel ellentétben nem kaktuszból, hanem a kék agavé tövének felhasználásával készül. És persze az sem igaz, hogy palackozás idején egy kukac is belekerül az italba. Ha tequiláról beszélünk, akkor szó lehet a puroról, mely alapanyaga csak az agavé, vagy gondolhatunk a mixtora, melynek legjobb esetben is a fele agavé.